טרפנים בנקאביס

טרפנים בצמח הקנאביס: איך הם עובדים ומה ההשפעה שלהם?

הקנאביס מכיל מאות פיטוכימיקלים מרתקים. קנבינואידים בדרך כלל תופסים את אור הזרקורים, אך גם הטרפנים עובדים מאחורי הקלעים כדי לייצר ריחות ממריצים וטעמים מגרים. בנוסף לעניין גירוי החושים של הקנאביס, לטרפנים יש גם חלק חשוב בהשפעה של כל זן על ידי וויסות ההשפעה הממסטלת של הקנאביס. במאמר זה תמצאו מידע מקיף על טרפנים בקנאביס.

הטרפנים נותנים לצמחי הקנאביס את הטעם והריח המיוחדים שלהם. מחקרים מראים שייתכן שיש להם גם תפקיד בהשפעה שכל זן מייצר, אז בואו נדבר על מה זה בכלל טרפנים ואיך הם עובדים.

הקנאביס מכיל מאות פיטוכימיקלים מרתקים. קנבינואידים בדרך כלל תופסים את אור הזרקורים, אך גם הטרפנים עובדים מאחורי הקלעים כדי לייצר ריחות ממריצים וטעמים מגרים. בנוסף לעניין גירוי החושים של הקנאביס, לטרפנים יש גם חלק חשוב בהשפעה של כל זן על ידי וויסות ההשפעה הממסטלת של הקנאביס.

מה זה טרפנים?

טרפנים הם החומר שנותן לזני הקנאביס את הטעמים המיוחדים המאפיינים אותם. הם השמנים הארומטיים שהצמח מייצר וגורמים לטעם של הזן להיות פירותי או בטעם מנטה, הם מעניקים לו ארומה אדמתית או הדרית וגם יכולים לגרום לו להריח כמו גבינה.

צמחי הקנאביס מייצרים טרפנים באותן הבלוטות בהן הם מייצרים את ה-THC וה-CBD, עם זאת עד יחסית לאחרונה הטרפנים לא קיבלו יותר מדי תשומת לב. מגדלים וחוקרים רפואיים התמקדו בעבר בעיקר ב-THC וב-CBD, מה שאומר שהידע שיש לנו על הטרפנים והתפקוד שלהם בהקשר של קנאביס אינו גדול מדי. רק לאחרונה התגלה כי הטרפנים ממלאים תפקיד מרכזי בכל הנוגע להשפעות הייחודיות של המריחואנה.

מדוע צמחים מייצרים תרכובות ארומטיות כמו טרפנים?

כמו שקורה לעתים קרובות בעולם הצמחים, הטרפנים הם דרך אחת שבה הצמחים יכולים להגן על עצמם מפני מזיקים. על ידי הפרשת ארומה חריפה, הצמחים יכולים להדוף חרקים מסוימים (כגון: אקרית הקורים או עש מנהרות) ובמקביל גם למשוך אליהם את החרקים המועילים להם הם זקוקים לצורך הפרייה.

כמה ואיזה סוג טרפנים מייצר צמח קנאביס תלוי בגורמים שונים. אותו זן לא בהכרח מייצר את אותן תרכובות ארומטיות – זה יכול להשתנות בהתאם לגורמים כגון אקלים, באיזה אדמה ודשנים משתמשים, גיל הצמח, ומספר דברים נוספים.

הדבר המעניין ביותר בטרפנים הוא לא שהם אחראים לשלל הטעמים והניחוחות הייחודיים של הקנאביס, אלא שהם עובדים באופן סינרגטי עם קנבינואידים כמו THC. אחת האינדיקציות לכך היא שחלק מהזנים עשויים להיות בעלי אותן רמות בדיוק של THC ו-CBD, אבל ההשפעות שלהם יכולות להיות שונות לגמרי זו מזו. חוקרים אומרים כעת כי הטרפנים הם אלה שאחראים להשפעות הייחודיות של כל זן.

ההבדל בין הקנבינואידים לטרפנים

הקנאביס מייצר מאות פיטוכימיקלים שונים המתחלקים למספר קטגוריות. את הטרפנים אפשר למצוא בכל רחבי הטבע, והם עומדים בבסיס הריחות הייחודיים של יערות אורן, קליפות תפוז וקנאביס טרי.

צמחי קנאביס מייצרים למעלה מ-200 טרפנים שונים, וכל זן מכיל טרפנים שונים, בכמויות שונות. המולקולות הארומטיות האלה תורמות לטעמים ולריחות המגוונים של זני הקנאביס השונים.

הקנאביס מייצר גם סוג כימיקלים ייחודי יותר: קנבינואידים. למרות שניתן למצוא קנבינואידים גם במקומות אחרים בטבע, מולקולות כמו THC ו-CBD הן ייחודיות לצמחי הקנאביס. המולקולות הללו מבססות את ההשפעות הייחודיות של העשב שאנחנו כל כך אוהבים, החל מחוויות ממסטלות פסיכואקטיביות שמספק לנו ה-THC, עד להשפעות שמסייעות לנו להיות מרוכזים, צלולים וממוקדים שמספק לנו ה-CBD.

קנבינואידים וטרפנים משפיעים על הגוף בדרכים שונות. קנבינואידים כמו THC נצמדים ישירות לקולטני הקנבינואידים בכל הגוף כדי לייצר את השפעותיהם, בעוד שרוב הטרפנים נצמדים לקולטנים שונים. מולקולות כמו קריופילן מסווגות גם בתור טרפנים וגם בתור קנבינואידים. הכימיקל מספק ריחות פלפליים ואדמתיים, וגם נקשר ישירות לקולטני CB2 של המערכת האנדוקנבינואידית.

איך הטרפנים עובדים?

טרפנים עובדים באינספור דרכים. מעבר להשפעה על הטעמים והריחות הנעימים המוסיפים לחוויית הקנאביס, למולקולות הללו יש גם תפקיד עצום בהשפעות של כל זן.

מדענים זיהו יחסי גומלין בין טרפנים לבין קנבינואידים. עושה רושם שהמולקולות משתי המשפחות הללו פועלות יחד כדי לייצר יתרונות משופרים – תופעה המכונה אפקט הפמליה.

לדוגמה, לימונן, קריופילן ופינן עובדים זה לצד זה ביחד עם ה-THC כדי לייצר כמה יתרונות, וגם ל- CBD וללינולול יש קשר סינרגטי מיוחד. בנוסף, הטרפנים מייצרים השפעה גם לגמרי לבד. כמויות אדירות של מחקרים מתעדות את ההשפעות המרתקות של המולקולות הללו כאשר מבודדים אותן.

האם הטרפנים ממסטלים?

הטרפנים אינם מפעילים ״סטלה״ פסיכו-אקטיבית באותו אופן כמו THC. עם זאת, הם עובדים בדרכים עדינות יותר כדי להשפיע ולשנות את מצב הרוח באמצעות אינטראקציה עם מערכות הסרוטונין והדופמין. המולקולות הללו משפיעות גם על הסטלה שנוצרת על ידי קנבינואידים ו"צובטים" אותה בדרכים ניכרות. לדוגמא, טרפנים כמו לימונן משרים תחושה מרעננת ומגרה. לעומת זאת, המירסן מספק אפקט מרגיע יותר.

טרפנים: החידוש הבא בקנאביס הרפואי

לטרפנים יש פוטנציאל לשנות לחלוטין את תעשיית הקנאביס. למעשה, הם כבר עכשיו עושים הרבה רעש. גילוי הקשר הסינרגטי בין קנבינואידים וטרפנים הכין את הבמה לעתיד של תמציות המותאמות בקפידה המיועדות לתנאים וחוויות ספציפיים.

צרכני קנאביס רבים כבר מחפשים תמציות בספקטרום מלא המכילות עוד דברים חוץ מקנבינואידים. התערובות הללו מכילות רמות גבוהות של טרפנים, פלבנואידים ופיטוכימיקלים נוספים של קנאביס, המאוגדים יחדיו כדי לספק השפעה הוליסטית.

כעת, היצרנים מכוונים את תערובותיהם המותאמות אישית הרותמות את כוחו של אפקט הפמליה להציע הקלה סימפטומטית גדולה יותר.

לדוגמא, מחקר ראשוני מצביע על כך שלימונן עשוי להגביר את ההשפעות נוגדות החמצון של ה-THC, בעוד שלינלול יכול לשפר את התכונות המרגיעות של הקנבינואידים. כמו כן נראה כי לינלול משפר את הפוטנציאל של CBD להפחתת תחושות עצבנות.

למרות הממצאים המעניינים הללו, המחקרים עדיין בשלבים ראשוניים. עם למעלה מ-200 טרפנים ו-100 קנבינואידים בצמח הקנאביס, המחקר העתידי על אפקט הפמליה בוודאי יגלה כמה ממצאים מדהימים.

האם הטרפנים קובעים את ההשפעה של האינדיקה או הסאטיבה?

אם אתם קוראים את המאמר זה, אז סביר להניח שאתם כבר יודעים מה ההבדל בין זני הקנאביס אינדיקה וסאטיבה. השיחות על שני הזנים הללו שולטות במרחב הקנאביס כבר עשרות שנים. באופן מסורתי, זני אינדיקה מספקים סטלה יותר רגועה בעוד שזני סאטיבה יהפכו אתכם ליותר אנרגטיים.

עם זאת, מדעני הקנאביס בדקו לאחרונה את הפרדיגמה הזו. המודל המסורתי משייך תכונות אלה לגורמים גנטיים ומחלק את זני האינדיקה והסאטיבה לתת-מינים שונים של הצמח.

גילויים עדכניים יותר מקשרים במקום זאת את השפעות הזן לפרופיל הקנבינואידים והטרפנים הספציפי שלו. למרות שהשמות של האינדיקה והסאטיבה בהחלט מתאימים למורפולוגיה של זן, הם לא בהכרח קובעים את הפרופיל הכימי בתוכו.

ה-THC ממלא את התפקיד של המרכיב הפעיל בזני הקנאביס הפסיכואקטיביים. אבל, מדוע זנים שונים מייצרים השפעות שונות? הטרפנים מחזיקים בתשובה. באמצעות אפקט הפמליה, הטרפנים קובעים אם ההשפעה תהיה פיזית ומרגיעה או יותר אנרגטית וממריצה.

בזכות המסקנות והגילויים החדשים הללו, מספר חוקרים החליטו אפילו להפסיק להשתמש ברעיון שיש זנים שונים לחלוטין, מכיוון שצמחים מאותו זן יכולים להיות בעלי השפעה שונה בגלל רמות הטרפנים בהם. במקום זאת, הם מציעים פרדיגמה חדשה של "כימוטיפים", שם צמחים מסווגים על פי הפרופילים הפיטוכימיים הייחודיים שלהם וההשפעות שלהם.

חישוב כמות הטרפנים בצמחים שלכם

אז אנחנו כבר יודעים שלטרפנים יש השפעה רבה על איך כל זן משפיע עלינו, אבל איך נוכל לגלות את כמות וסוג הטרפנים בצמחים שלנו? התשובה היא פשוטה: מדע. טכנאי מעבדה מסוגלים לקבוע את תכולת הטרפן של צמח בודד על ידי לקיחת דוגמית והעברתה דרך סדרת בדיקות שונות.

גם כרומטוגרפיית נוזלים וגם כרומטוגרפיית גז פועלת להפרדת הפיטוכימיקלים בצמחי קנאביס, מה שמאפשר לטכנאים למדוד את כמות כל הטרפנים והקנבינואידים בדיוק רב. עם זאת, לבן אדם הממוצע בדרך כלל אין גישה למערכות כאלה וכמובן שהוא גם לא יודע איך להשתמש בהן.

האם אפשר להגדיל את הייצור שלהם?

לגנטיקה יש תפקיד חשוב בתוכן הטרפן של כל זן. מגדלי קנאביס משלבים באופן פעיל פרופילי טרפנים רצויים ליצירת זנים בעלי תערובת ספציפית. עם זאת, גורמים סביבתיים יכולים להשפיע על כמה טרפנים יהיו בצמח קנאביס.

מגדלים יכולים לנצל את הגורמים הסביבתיים הללו בכדי להעלות את רמות הטרפנים ובכך לשפר את הטעם, הריח וההשפעות של היבול. כל מה שצריך זה לשים דגש על כמה דברים וזה יסייע בהגדלתם. בין היתר:

  • לחץ מתון אך מספק
  • תאורה נכונה
  • טמפרטורות אופטימליות
  • ייבוש ויישון נכונים

איך הגוף שלנו מעכל את הטרפנים?

הטרפנים של הקנאביס נבלעים בעיקר באמצעות עישון ג'וינט, מקטרת או סיגריה אלקטרונית. כל שאיפה של פרח קנאביס או תמצית תספק שלל טרפנים לריאות שלכם ומשם הם יעברו במהירות למחזור הדם.

נקודה מעניינת היא שחידושים מודרניים בתעשיית הקנאביס גרמו לכך שאנשים כבר לא צריכים להסתמך על זנים ספציפיים כדי להשיג טרפנים מסוימים. מספר חברות מציעות כיום תמציות טרפנים – שרבות מהן מבודדות ממקורות טבעיים כמו פירות – שאנשים יכולים להוסיף לקנאביס שלהם כדי לשדרג את החוויה.

טרפנים הם מולקולות נדיפות, כלומר הם מתכלים בטמפרטורות נמוכות יחסית. מהסיבה הזו אידוי זו הדרך הטובה ביותר לשמור על הטרפנים בשלמותם. באידוי עובדים באמצעות חימום והולכה, תוך כדי שימוש בטמפרטורות נמוכות בהרבה מאלה של הג'וינט. בנוסף, מכשירי אידוי מודרניים מאפשרים לשנות את הגדרות הטמפרטורה אפילו בטווח של מעלה אחת בלבד. מכיוון שלטרפנים שונים יש נקודות אידוי שונות, המכשירים האלה מאפשרים להגדיר את הטמפרטורה הנכונה לטרפנים שונים על פי צורך.

מה זה פרופיל טרפנים?

פרופילי טרפן מתייחסים לקוקטייל הייחודי של מולקולות ארומטיות בכל צמח. לכל זן יש פרופיל טרפן ייחודי המורכב מאחוזים משתנים של מולקולות שונות. הטרפנים הנפוצים ביותר הם קריופילן, מירסן ופינן, והם בדרך כלל באים לידי ביטוי ברוב פרופילי הטרפנים, לצד מאות טרפנים פחות נפוצים.

הטרפנים הכי נפוצים במריחואנה

כפי שכבר אמרנו, ישנם יותר ממאה סוגים שונים של טרפנים במריחואנה. יחד עם זאת, קיימות גם וריאציות שונות של אותם טרפנים – בעיקר הכמות והריכוז המשתנים. דוגמה טובה לכך תהיה השוואה בין לימון לתפוז. שני הפירות האלה מכילים את אותו סוג טרפן בדיוק, אבל בריכוזים שונים. אז כפי שניתן להסיק, מספיק שינוי קל בריכוז של הטרפן כדי לשנות את הטעם והריח לחלוטין.

הטרפנים הנפוצים ביותר שנמצאים בקנאביס

מירסן (Myrcene)

מירסן הוא הטרפן הנפוץ ביותר במריחואנה, והוא מהווה את מרבית השמנים הארומטיים (שמנים אתריים) הנמצאים בזני הקנאביס השונים. ניתן למצוא את המירסן גם בכמה צמחים אחרים כגון צמח כשות. יש אנשים המשווים את הארומה של מירסן לזו של ציפורן. ממה שידוע לנו, למירסן יש תכונות אנטי דלקתיות, אנטי בקטריאליות ומשככות כאבים. למירסן יש השפעה משככת, מרפה ומרגיעה. כמו כן, המירסן מגביר את ההשפעות הפסיכואקטיביות של ה-THC.

לימונן (Limonene)

אחרי מירסן, הלימונן הוא הטרפן השני הכי נפוץ במריחואנה. כפי שניתן להסיק מהשם, יש לו ריח חזק של פירות הדר. הוא ידוע בתכונותיו האנטי-פטרייתיות והאנטי-בקטריאליות. על פי מחקרים שונים, הלימונן פועל גם כנוגד סרטן והוא אף עשוי לסייע במניעת גידולים סרטניים.

הלימונן יכול להיכנס בקלות למחסום הדם-מוח (מבנה קרומי המשמש כמחסום סלקטיבי עבור מולקולות בין מערכת הדם לנוזל המוחי־שדרתי). כתוצאה מכך הוא מסייע בהגברת המיקוד ותשומת לב הנפשית, כמו גם לטובת התחושה הכללית שלנו. ישנן עדויות אנקדוטליות לכך שהיא מועילה גם לבריאות מינית. חלק מהמוצרים הקיימים כיום בשוק משתמשים בלימונין כדי לטפל בדיכאון וחרדה. כמו כן, הלימונן הוא דוחה חרקים טבעי – והוא אחד מצמחי הטרפנים הארומטיים המשמשים בתור מגינים טבעיים מפני חרקים ומזיקים אחרים. זני הייז הם מקור נהדר לטרפן זה.

לינאלול (Linalool)

הלינאלול מזכיר פרחים טריים. יש לו ריח של לבנדר עם שמץ של חריפות. הריח שלו מעורר את אפקט ההרגעה והוא משמש בין היתר לטיפול בעצבנות ובחרדות. עוד לא הוכח מחקרית, אך חוקרים מאמינים שיש לו גם תכונות משככות כאבים והוא יכול לסייע לסובלים ממחלת האפילפסיה. כמו כן, כעת חוקרים את יעילות הלינאלול בטיפול בסוגים מסוימים של סרטן. טרפן הלינאלול הוא אחראי חלקית על ההשפעות המשככות והמרגיעות של זנים מסוימים של קנאביס.

קריופילן (Caryophyllene)

קריופילן הוא הטעם החריף שנמצא לעיתים קרובות בעשבי תיבול ותבלינים כמו פלפל שחור. הוא ידוע בכך שהוא יעיל כנגד דלקות והוא יכול לסייע בשיכוך כאבים נקודתיים. שיני שום הידועים בתור תרופה טבעית לכאבי שיניים, מכילים כמות נכבדת של הטרפן הזה. כמו כן, הקריופילן הוא אנטי פטרייתי.

פינין (Pinene)

השם עלול להסגיר אותו – לפינן יש ריח שמזכיר עצי אורן ועצי אשוח. צמחים רבים מכילים פינין – למשל, רוזמרין וצמח מרווה. לטרפן הזה יש תכונות אנטי דלקתיות והוא יעיל גם לצורך חיטוי. כמו כן, הוא יכול לסייע כנגד דלקת הסימפונות המאופיינת בשיעול רב. מחקרים שונים הראו שטרפן הפינין יכול להשפיע לטובה על הזיכרון שלנו. זני קנאביס המכילים כמות נכבדת של הפינין, הם זני הסקאנק השונים. הפינין יכול לסייע בהגברת האנרגיה ואף לשפר את הריכוז.

טרפינאול (Terpineol)

לטרפינאול יש ניחוח של פריחת ליים וביחד עם ניחוח נעים של לילך. משתמשים בו לעתים קרובות להכנת בשמים וקוסמטיקה. הטרפינאול הוא עוד טרפן עם אפקט משכך ומרגיע. זני קנאביס עם רמות גבוהות של טרפינאול מכילים לרוב גם כמויות גבוהות של פינין. בגלל שהריח כל כך דומיננטי, בדרך כלל קשה לדעת על הזנים הללו שהם מכילים גם טרפינאול.

נרולידול (Nerolidol)

את הנרולידול תוכלו למצוא בזנגביל, אתרוג וצמח הניאולי. הוא משמש בתור חומר טעם וריח. יש לו ארומה של עץ, אדמה-רעננה שמזכירה קליפה. מבחינת היתרונות הטיפוליים, הנרולידול נחשב אנטי פטרייתי והוא נמצא יעיל גם לטיפול במלריה. לנרולידול יש השפעה משככת ומרגיעה.

בורנול (Borneol)

לבורנול, שנמצא בשפע גדול ברוזמרין, יש ניחוח קמפור רענן ומנטה. לטרפן הזה יש היסטוריה ארוכה ברפואה הסינית בה השתמשו בו כדי לטפל במתח ועייפות. הבורנול הוא חומר הרדמה מקומי עם תכונות הרגעה ונוגדות עוויתות. כמו כן, הוא גם חומר דוחה חרקים טבעי.

אקליפטול (Eucalyptol)

אקליפטול הוא הטרפן המצוי בשמן אקליפטוס. יש לו ריח רענן מאוד, מקרר ומנטה. התכונות שלו כוללות שיכוך כאבים, יחד עם שיפור הריכוז והמיקוד. מהסיבה הזו הוא נפוץ מאוד בצמחים המשמשים למדיטציה.

יומולין (Humulene)

היומולין מוסיף ריח וטעם עציים, אדמתיים וחריפים לזני קנאביס ספציפיים. במידה ויצא לכם לנסות בירת קנאביס, רוב הסיכויים שהזנים הללו יזכירו לכם אותה. היומולין נפוץ מאוד בצמח הכשות המשמש להכנת בירת אייל טעימה. מלבד הטעם הנהדר, היומולין מתהדר בהשפעה מרגיעה המביאה לתחושה של רוגע ושלווה.

קמפן (Camphene)

למרות שהקמפן נמצא בכמויות קטנות ברוב הזנים, עדיין אפשר להרגיש את הטעם והריח שלו. הכימיקל מעניק ניחוח חריף של אדמה ואורן, ומוסיף איכויות מרעננות לתערובת. עושה רושם שהטרפן הזה גם יכול להרגיע את העור ומציע תכונות נוגדות חמצון.

גרניול (Geraniol)

הגרניול קיים אצל מיני צמחים רבים, מלימון וגזר ועד לאוכמניות וקנאביס. הטרפנים מוסיפים טעמים טעימים של פירות, פרחים, מתיקות והדרים לפרחי קנאביס, מה שהופך את הזנים העשירים בגרניול לפופולריים מאוד בקרב מעשנים שאוהבים את הטעם.

ביסאבולול (Bisabolol)

טרפן קטן ושולי, אתם לא תמצאו אף זן שעשיר בביסאבולול (לפחות נכון להיום). למרות זאת, הטרפן הזה עדיין מצליח לייצר השפעה ניכרת. הטרפן הזה תורם ארומה של דבש והשפעה מרגיעה למספר זני קנאביס, כמו גם לצמח הקממומיל המפורסם.

אוסימין וגואיול (Ocimene & Guaiol)

אוסימין וגואיול הם שניים מהטרפנים הנפוצים ביותר שנמצאים בקנאביס. למרות אופיים המשותף, המחקר עדיין לא מספיק מעמיק לגבי ההשפעות הייחודיות שלהם. מה שאנחנו כן יודעים זה שהם מוסיפים טעמים נהדרים לזני הקנאביס, כולל טעם חזק של מתיקות, עץ ואורן.

סארין (Carene)

האם אתם נהנים מטעמים של לימון ומתיקות כשאתם מעשנים גראס? במידה וכן, אז כנראה שאתם שואפים הרבה סארין. מחקרים ראשוניים מצביעים על כך שהסארין משפיע לטובה על מערכת העצבים ואף מסייע בהגברת הזיכרון.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסומים קשורים
דילוג לתוכן